Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık Kanseri ve Belirtileri: Prof.Dr. Mete Güngör’den Uyarılar

Yumurtalık kanseri, özellikleri ve belirtileri hakkında bilgi almak önemlidir. Prof.Dr. Mete Güngör, yumurtalık kanserinin yaş ilerledikçe daha sık görüldüğünü belirtiyor.

Yumurtalık Kanseri Görülme Sıklığı Artıyor

Yumurtalık kanseri genellikle sinsice ilerler ve tanısı genellikle ileri evrede konulur. Son yıllarda yumurtalık kanserinin yaygınlaştığını belirten Prof. Dr. Mete Güngör, her yaşta görülebileceğini ancak gençlerde de sık görüldüğünü ifade ediyor. Yumurtalık kanserinin etkili bir tarama yöntemi bulunmadığı için düzenli muayenenin önemli olduğunu vurguluyor.

8 Mayıs Dünya Yumurtalık (Over) Kanseri Farkındalık Günü’nde yaptığı açıklamada Prof. Dr. Mete Güngör, ihmale gelmeyen belirtilere dikkat çekti ve önemli uyarılarda bulundu.

Yumurtalık Kanseri Başka Hastalıkları Taklit Edebiliyor!

Ülkemizde sık görülen kadın kanserlerinden biri olan yumurtalık kanseri genellikle menopoz sonrası ortaya çıkar. Genetik nedenlerle oluşan yumurtalık kanserinin yüzde 15-20’sinin genetik olduğu belirtiliyor. Bu nedenle, meme, yumurtalık ve rahim içi kanseri öyküsü olan kadınların risk altında olduğunu söylüyor.

Erken dönemde belirti vermeyen yumurtalık kanserinin ileri evrede teşhis edildiğini, belirtilerin ortaya çıkması durumunda kadın doğum uzmanına başvurmanın önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Mete Güngör, toplumsal farkındalığın yeterli seviyede olmadığını belirtiyor.

İhmale Gelmez 9 Önemli Belirti

Yumurtalık kanserinin belirtileri diğer hastalıkları taklit edebileceği için şikayetlerin ortaya çıkması durumunda kadın doğum uzmanına başvurulması gerektiğini vurguluyor. Bel, karın veya kasık ağrısı, karında şişlik, gaz, halsizlik, sık idrara çıkma veya idrar zorluğu, kabızlık, bağırsak hareketlerinde değişiklik ve anormal kanama gibi şikayetlerin üzerinde durulması gerektiğini belirtiyor.

Bu Etkenler Riski Artırıyor!

Yılda bir kez jinekolojik muayene olmanın ve jinekolojik şikayetler olduğunda hemen hekime başvurmanın önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Güngör, yumurtalık kanserinin ölümcül bir kanser olduğunu ve genellikle ileri evrelerde teşhis edildiğini ifade ediyor.

Yumurtalık kanserine zemin hazırlayan etkenler arasında hiç doğum yapmamış olmak, erken yaşta adet görmek, geç menopoza girmek, endometriozis, sigara, sağlıksız beslenme, alkol ve aşırı kilo gibi faktörler bulunuyor. Sağlıklı yaşam tarzı benimseyerek risk faktörlerini azaltmanın mümkün olduğunu belirtiyor.

Related Posts

Aile hekimliği yönetmeliğinde 6 ay geride kaldı; maaşlarda yüzde 10’a varan düşüş bekleniyor

“Çok parçalı değil, günün ekonomik gerçeklerine uygun tek kalem adil ücret istiyoruz”

Kurban Bayramı’nda nasıl beslenmeli? Uzmanlardan kritik uyarılar

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esen Taşğın, Kurban Bayramı’nda etin ve tatlının kontrollü tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Temiz olayım derken kendinize zarar veriyorsunuz: İşte en yaygın hijyen hataları

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Alanbay, vajinal enfeksiyonların yaygınlığına dikkat çekerek, aşırı hijyen ve yanlış temizlik alışkanlıklarının mikrobiyotayı bozarak enfeksiyona davetiye çıkardığını belirtti. İşte sağlıklı vajinal flora için dikkat edilmesi gerekenler…

“Midesini üşütmüştür, geçer” demeyin! Özellikle 5 yaş altındaki çocuklar için çok riskli

Çocukluk çağında sık karşılaşılan ve halk arasında “mide üşütmesi” olarak bilinen gastroenterit, bir başka deyişle bağırsak enfeksiyonu, çocuk acil servis başvurularında ilk sıralarda yer alıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Sami Tufan, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.

Çocuğunuz disleksi olabilir

Çocuğunuz ayakkabı bağlarken, merdiven çıkarken veya düğme iliklerken zorlanıyor mu? Yaşıtlarıyla aynı zekâ seviyesine sahipken, bazı harf, hece veya kelimeyi okurken sorun mu yaşıyor? O zaman çocuğunuz disleksi olabilir. Erken davranmak hayati önemde.

Gece 3’te uyanıp düşünmekten yoruldunuz mu? İşte endişeleri durduran 4 kelime

Gecenin bir yarısı, saat 03.00’te aniden uyandığınız oldu mu? Peki tüm endişelerden sizi bir çırpıda arındıran 4 kelime olduğunu söylesek?