Yapay zekâ yeni patronunuz olabilir

Yöneticiler Üretken YZ Araçlarını Kullanarak Kararlar Alıyor

Resume Builder tarafından Haziran sonunda yapılan ankete göre, ABD’li yöneticilerin yüzde 60’ı, doğrudan rapor verdikleri çalışanlarla ilgili kritik kararlar almak için üretken YZ araçlarını tercih ediyor. Ankete katılan yöneticilerin:

  • yüzde 78’i maaş artışı,
  • yüzde 77’si terfi,
  • yüzde 66’sı işten çıkarma,
  • yüzde 64’ü ise işten tamamen ayrılma gibi konularda yapay zekâdan faydalanıyor.

Ayrıca, ankete göre her beş yöneticiden biri, bu kararları sık sık tamamen yapay zekânın inisiyatifine bırakıyor.

Eğitim Olmadan Güven Tam

Ankete katılan yöneticilerin yüzde 65’i iş yerinde düzenli olarak üretken YZ kullanıyor. Bu yöneticilerin üçte ikisi, konuyla ilgili herhangi bir resmi eğitim almamış olsa da, üretken YZ’yi ekip yönetiminde kullananların yüzde 71’i teknolojinin adil ve tarafsız kararlar alabildiğine inanıyor.

Yöneticilerin büyük bir çoğunluğu, eğitim materyali oluşturmak, çalışan gelişim planları hazırlamak, performans değerlendirmesi yapmak ve performans iyileştirme planları (PIP) yazmak gibi işlemler için üretken YZ kullanıyor.

Yapay Zekâ İnsanların Yerini Alabilir mi?

Üretken YZ kullanan yöneticilerin yüzde 46’sı, bu teknolojinin belirli pozisyonların yerini alabileceğini düşünüyor. Bu yöneticilerin yüzde 57’si “alabilir” derken, yüzde 43’ü ise pozisyonların gerçekten yapay zekâ ile değiştirildiğini kabul ediyor.

İşe Alımda Yapay Zekâ Ön Planda

Başka bir araştırmaya göre, ABD ve İngiltere’deki işverenlerin yüzde 20’si, adaylarla yapılan ilk görüşmeleri dahi üretken YZ ile gerçekleştiriyor. İşe alımda bu teknolojiyi kullanan şirket oranının yüzde 70’e ulaştığı belirtilirken, yüzde 38’i ise yapay zekâ becerilerine göre adayları değerlendiriyor. İşverenlerin yüzde 57’si ise üniversite diploması şartını kaldırmış durumda.

“İnsan Faktörü Unutulmamalı”

Resume Builder kariyer danışmanı Stacie Haller, yöneticilerin yapay zekâyı doğru şekilde kullanmaları gerektiğini vurgulayarak, insan faktörünün kaybolmaması gerektiğini belirtiyor. Haller’a göre, yapay zekâ verilere dayalı kararları kolaylaştırabilir ancak insan faktörü göz ardı edilmemelidir.

Şirketlerin, yapay zekâ kullanarak verimliliği artırmak istediklerine dikkat çeken Haller, teknolojinin etkili olabilmesi için insan gözetiminde desteklenmesi ve etik sınırlar içinde kullanılması gerektiğini de ekliyor.

Related Posts

Samsung, akıllı saat serisi Galaxy Watch 8 modellerini tanıttı

Samsung, akıllı saat serisinin yeni üyelerini Galaxy Watch 8, Watch 8 Classic ve Watch 8 Ultra modellerini tanıttı.

Türk akademisyenden büyük başarı! Arılardan ilham aldı NATO’dan ödülü kaptı

AKSARAY / METİN KURT Dünyanın dört bir yanından 80’e yakın firmanın katıldığı ve savunma-güvenlik alanlarında çığır açan yenilikçi projelerin değerlendirildiği “NATO Innovation Hackathon 2025” yarışması kapsamında STRIKE isimli İHA modülü …

Ay’ı oluşturan çarpışma, hayatı da getirmiş olabilir

Dünya, Güneş Sistemi’ndeki kayalık gezegenler arasında neden tek başına hayat barındırıyor? Bilim insanları bu sorunun yanıtını anlamak için Güneş Sistemi’nin oluşumuna dair karmaşık simülasyonlar yaparak ilginç bir sonuca ulaştı: Belki de her şey, 4,5 milyar yıl önce Dünya’ya çarpan dev gezegenimsi Theia sayesinde oldu.

Mattel ve OpenAI arasında işbirliği doğuyor! Bu çocukları olumsuz etkiler mi?

Barbie’nin üreticisi ve OpenAI arasındaki işbirliği, sohbet botu psikozuna ilişkin endişelerin ortasında geldi.

Zuckerberg’den 100 milyon dolarlık maaş: WhatsApp’tan iş teklif ediyor

Meta CEO’su Mark Zuckerberg, şirketindeki yapay zeka krizine çözüm ararken doğrudan devreye girdi. Dünyanın en zengin adamlarından biri olan Zuckerberg, işe almak istediği kişilere WhatApp mesajları göndererek yüklü paralar teklif ediyor.

Beynimiz duruyor mu, durduğunda neler oluyor?

İnsanlar hayatlarının yüzde 20’sine kadarlık bir döneminde boş zihin durumu yaşıyor.