Türkiye’de posta sektörünün gelirleri 126 milyar lirayı aştı

Türkiye Posta Sektöründe Hizmet Çeşitliliği Artıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) 2024 Yılı Türkiye Posta Sektörü Pazar Verileri Raporu’na göre, Türkiye’de posta sektöründe toplamda 62 hizmet sağlayıcı bulunmaktadır. Bu sağlayıcıların 25’i ulusal ve 37’si bölgesel düzeyde faaliyet göstermektedir.

Posta sektöründe, trafik ve hacim alanları “haberleşme gönderileri” ve “posta kolisi/kargosu” şeklinde iki ana başlık altında incelenmektedir. Posta kolisi veya kargosu olarak nitelendirilen gönderilerin sayısında artış gözlemlenmektedir. Geçen yıl, posta kolisi veya kargosu gönderilerinin sayısı yaklaşık 1,4 milyara ulaşmıştır. Bu rakam 2020 yılında 810,6 milyon iken, 2023 yılında 1,3 milyara çıkmıştır.

E-ticaretteki büyüme Türkiye’nin posta sektöründe pozitif etki yaratmaktadır. Geçen yıl, gönderilen posta kolisi veya kargoların yüzde 78’i 2 kilogramın altında gerçekleşmiştir.

Posta sektörü, gönderici odaklılıktan alıcı odaklılığa doğru evrim geçirmektedir. Kullanıcıların beklentileri doğrultusunda şekillenen sektör, Türkiye’de ve dünyada benzer bir dönüşüm yaşamaktadır.

Haberleşme Gönderilerinde Azalış Gözleniyor

Geçen yıl, Türkiye’deki posta sektöründe gerçekleşen haberleşme gönderileri bir önceki yıla göre yüzde 28,22 düşüş yaşayarak 269,37 milyona ulaşmıştır. Bu rakam 2020 yılında 313,7 milyon iken, 2023 yılında 375,3 milyona düşmüştür.

Ülkedeki haberleşme gönderilerinin yüzde 81’i 0-20 gram arasında gerçekleşmektedir.

Sektör Gelirlerinde Artış Devam Ediyor

2024 yılında posta sektöründe faaliyet gösteren sağlayıcıların gelirleri bir önceki yıla göre yüzde 88,96 artarak 126,04 milyar liraya ulaşmıştır. Geçen yıl elde edilen gelirin 18,35 milyar lirası haberleşme gönderilerinden, yaklaşık 106,9 milyar lirası ise kargo gönderilerinden elde edilmiştir.

Hizmet sağlayıcıları, artan posta trafiğine cevap verebilmek adına yatırımlarını artırmıştır. Geçen yıl 8 milyar 630 milyon lira olan yatırım tutarı, 2024 yılında 12 milyar 729 milyon liraya yükselmiştir.

Öte yandan, Türkiye’deki posta sektöründe çalışan sayısı da artmıştır. 2023 yılında 116 bin 277 olan çalışan sayısı, geçen yıl 122 bin 293’e yükselmiştir. Kullanıcı şikayetleri ise azalmıştır. 2023 yılında 12 bin 870 olan şikayet sayısı, geçen yıl 6 bin 510’a gerilemiştir.

Related Posts

Akaryakıt tabelaları yarın değişecek: Benzin, motorin ve LPG’ye otomatik zam!

Akaryakıt fiyatlarına yarın itibarıyla ÖTV kaynaklı otomatik zam yansıyacak. Yılın ilk 6 ayına ait Yİ-ÜFE verileri doğrultusunda benzine, motorine ve LGP’ye dikkat çeken oranlarda artış bekleniyor.

Erdoğan “Ticareti kestik” diyor ama rakamlar tersini söylüyor: Türkiye İsrail’e 2025’in ilk 5 ayında 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı

Erdoğan “Ticareti kestik” diyor ama rakamlar tersini söylüyor: Türkiye İsrail’e 2025’in ilk 5 ayında 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı

Vergi denetimlerinde e-İnceleme Sistemi uygulanmaya başlandı

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı (VDK), e-İnceleme Sistemi’nin bugün itibarıyla uygulanmaya başlandığını bildirdi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı: Gelecekteki zorluklara karşı iyiyiz

ECB Başkanı Lagarde, para politikası stratejisinin değişmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Lagarde, gelecekteki zorluklara karşı iyi bir konumda olduklarını söyledi.

Talan yasası gün sayıyor

Zeytinlikler, ormanlar, sulak alanlar gibi doğal alanların madencilik faaliyetine açılmasını kolaylaştıracak yasa teklifi, bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek.

Bakan Kacır: Macaristan ile ticaret portföyümüzü çeşitlendireceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye-Macaristan ilişkilerine ilişkin, “Liderlerimiz tarafından bizlere gösterilen 6 milyar dolarlık ticaret hedefine kararlılıkla ilerlerken, ticaret portföyümüzü yüksek katma değerli ürün ve hizmetlerle çeşitlendirmeyi öncelikli görüyoruz” dedi.