Temiz olayım derken kendinize zarar veriyorsunuz: İşte en yaygın hijyen hataları

Vajinal Enfeksiyonların Kadın Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Alanbay, vajinal enfeksiyonların (vajinit) kadın sağlığını etkileyen ve sıkça karşılaşılan bir sağlık sorunu olduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Alanbay, vajinal mikrobiyota ve laktobasil bakterilerinin önemine vurgu yaparak, sağlıklı üreme çağında vajinal mikrobiyotanın büyük çoğunluğunun laktobasillerden oluştuğunu belirtti. Bu bakterilerin vajinanın asit ortamını sağlayarak fırsatçı enfeksiyonlara karşı koruyuculuk sağladığını ifade etti.

Vajinanın asit ortamı ve normal vajinal bakteri florasının enfeksiyonlara karşı koruyucu rol oynadığını belirten Prof. Dr. Alanbay, hijyen uygulamalarının önemine dikkat çekti.

‘Sağlıklı Hijyen Alışkanlıkları Önemli!’

Prof. Dr. Alanbay, kadın hijyeni ve genital bakım konusunda yapılan bazı yanlış uygulamalara da değinerek, aşırı yıkanma, vajinal duş yapma ve bazı hijyen ürünleri kullanımının cilt mikro ortamlarını bozabileceğini ve enfeksiyon riskini artırabileceğini belirtti.

Dar giysilerin de genital sağlığı etkileyebileceğine değinen Prof. Dr. Alanbay, özellikle yaz aylarında terlemeyi artırarak enfeksiyon riskini tetikleyebileceğini ifade etti.

‘Sağlıklı Beslenme ve Hijyen Ürünleri Seçimi Önemli!’

Genital hijyen ürünlerinde bulunan alerjen maddelere dikkat çeken Prof. Dr. Alanbay, kokulu sabunlar, kayganlaştırıcılar ve adet pedlerinde kullanılan malzemelerin alerjik reaksiyonlara neden olabileceğini söyledi. Bu nedenle, vulva temizliğinde cildin fizyolojik pH’ını koruyacak ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

Beslenme alışkanlıklarının da vajinit riskini etkilediğini belirten Prof. Dr. Alanbay, yüksek glisemik indekse sahip karbonhidratların ve yüksek diyet yağı alımının bakteriyel vaginozise bağlı vajinit riskini artırabileceğini ifade etti.

Özetle, doğru ve sağlıklı hijyen alışkanlıklarının yanı sıra beslenme düzenine dikkat etmek, genital sağlığı korumak adına önemli bir faktördür.

Related Posts

Aile hekimliği yönetmeliğinde 6 ay geride kaldı; maaşlarda yüzde 10’a varan düşüş bekleniyor

“Çok parçalı değil, günün ekonomik gerçeklerine uygun tek kalem adil ücret istiyoruz”

Kurban Bayramı’nda nasıl beslenmeli? Uzmanlardan kritik uyarılar

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esen Taşğın, Kurban Bayramı’nda etin ve tatlının kontrollü tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

“Midesini üşütmüştür, geçer” demeyin! Özellikle 5 yaş altındaki çocuklar için çok riskli

Çocukluk çağında sık karşılaşılan ve halk arasında “mide üşütmesi” olarak bilinen gastroenterit, bir başka deyişle bağırsak enfeksiyonu, çocuk acil servis başvurularında ilk sıralarda yer alıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Sami Tufan, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.

Çocuğunuz disleksi olabilir

Çocuğunuz ayakkabı bağlarken, merdiven çıkarken veya düğme iliklerken zorlanıyor mu? Yaşıtlarıyla aynı zekâ seviyesine sahipken, bazı harf, hece veya kelimeyi okurken sorun mu yaşıyor? O zaman çocuğunuz disleksi olabilir. Erken davranmak hayati önemde.

Gece 3’te uyanıp düşünmekten yoruldunuz mu? İşte endişeleri durduran 4 kelime

Gecenin bir yarısı, saat 03.00’te aniden uyandığınız oldu mu? Peki tüm endişelerden sizi bir çırpıda arındıran 4 kelime olduğunu söylesek?

Kalp Sağlığına İyi Gelen 10 Gıda

Kalbe iyi gelen besinler hakkında bilgi veren uzmanlar, hareketsizlik ve sağlıklısız beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi.