Şimşek programı raf ömrünü doldurdu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı’na Yönelik Operasyon Ekonomiyi Düşürdü

19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik gerçekleştirilen siyasi operasyon, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in zor durumda kalarak ekonomiyi toparlamaya çalıştığı bir döneme denk geldi. Bu operasyon sonucunda doları tutmak için yaklaşık 50 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirildi. Ancak, 23 aylık uygulama süresi boyunca iyileştirilen Merkez Bankası rezervleri hızla azaldı ve riskli bir seviyeye geriledi. Bu durum, şirketlerin ve hanehalkının beklediği faiz indirim sürecini de sekteye uğrattı. Piyasada oluşan yüksek faizler, üretimi ve istihdamı riske soktu. Aynı zamanda Nisan ayında gerileyen imalat kapasite kullanım oranı, ekonominin durgunluğa doğru ilerlediğine işaret etti.

‘Uzatmaları Oynuyor’

Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Özatay, ekonomideki kötü gidişatı göstermek için son iki yılın en düşük seviyesine inen kapasite kullanım oranı grafiğini paylaştı. Özatay, “Ekonomi programı başarısız oldu ve artık sona erdi. Uzatmaları oynuyoruz. Bu program Haziran 2023’ten bu yana uygulanıyor ancak hala ticari kredi faizi %60, çeşitli maliyetlerle en az %70. Merkez Bankası’nın 22 Nisan’daki ağırlıklı ortalama fonlama faizi %48. Kapasite kullanım oranı hızla düşüyor” dedi. Mehmet Şimşek’in ABD’ye gitmesi, ekonomi yönetiminin para arayışı içinde olduğu yorumlarına neden oldu. Şimşek, Barclays, Jefferies, JP Morgan ve Bank of America gibi firmaların yatırımcı toplantılarına katılarak programda değişiklik olmadığını belirtti. Ayrıca, Şimşek, ABD’de IMF Başkanı Kristalina Georgieva ile de bir araya geldi.

Güney Kıbrıs’ı Tanıyan Kazakistan’la Anlaşma

Türkiye, 12 milyar Euro’luk yatırım taahhüdü karşılığında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni adanın “tek meşru yönetimi” olarak tanıyan Kazakistan ile ikili para takası (swap) anlaşması imzaladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ile Kazakistan Merkez Bankası Başkanı Timur Suleimenov tarafından ABD’de imzalanan bu swap anlaşması, eleştirilere yol açtı. Anlaşmanın, iki merkez bankası arasında azami 28 milyar TL veya 423 milyar Kazakistan tengesi değerinde yerel para birimi takasına imkan sağlayacağı ifade edildi.

Related Posts

Aracı kurumlardan 7 hisse için 15 yeni hedef fiyat: Aselsan, THY, Arçelik dikkat çekiyor

2025 ilk çeyrek bilançolarının ardından aracı kurumlar model portföylerini güncelledi. Borsa İstanbul’da işlem gören 7 şirket için 15 farklı hedef fiyat açıklandı. İşte detaylar…

Türk e-Ticaret devi resmen yabancılara satıldı!

e-Ticaret devi N11’nin tamamının DMSF Holding Limited’e devredilmesine Rekabet Kurumu’ndan onay çıktı. Bu onayla birlikte Türkiye pazarındaki tüm e-ticaret platformları yabancılara geçmiş oldu. Rekabet Kurumu, N11 Elektronik Ticaret ve Bilişim …

TL’nin reel değeri 6 ayın en düşük seviyesinde

TL’nin reel değeri 6 ayın en düşük seviyesinde

Rusya’dan “Trump tarifelerinin etkisi” raporu

Rus ekonomisinin ABD’nin başlattığı ticaret savaşından etkilenmeyeceği belirtildi.

SGK 2 ayda çöktü! Açık yüzde 533 arttı

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) finansman açığında yılın ilk iki aylık döneminde geçen yıla göre devasa oranda artış yaşandı. CHP TBMM Grubu’nun haftalık ekonomi raporuna göre, SGK’nin finansman açığı bu yılın ilk iki aylık döneminde geçen yılın …

İstanbul’da yaşamak aileler için imkansız hale geldi! Aylık yaşam maliyeti belli oldu

İPA’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, İstanbul’da dört kişilik bir ailenin nisan ayındaki yaşam maliyetine yer verildi. Açıklamada, yapılan araştırmalara göre, İstanbul’da dört kişilik bir ailenin yaşam maliyetinin nisan ayında bir …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir