KOBİ’lerin yapay zekâ karnesi nasıl?

Dijital Dönüşüm Araştırması: Küçük İşletmelerin Durumu ve Yapay Zekâ Endişeleri

EVRİN GÜVENDİK / Ankara – Özdemir, komisyonda yaptığı sunumda, İŞKUR olarak 2024 yılında mikro, küçük ve orta ölçekteki işletmelerle yapılan dijital dönüşüm ve yapay zekâ araştırmasının sonuçlarına ilişkin bilgiler verdi. 17 sektörde yaklaşık 3.1 milyon iş yerini, 17.8 milyon çalışanı temsil edecek bir örneklemle sahaya çıkıldığını belirten Özdemir, 17 binden fazla işletmeye robotik kodlama, sanal gerçeklik, 3 boyutlu yazıcı, IoT, Bulut Bilişim, e-ticaret, mobil uygulama, e-imza ve mobil pos cihazı kullanıp kullanmadığının sorulduğunu söyledi.

‘İşsizliği artırabilir’

Özdemir’in verdiği bilgiye göre, küçük işletmelerin yüzde 65’i hiçbir dijital dönüşüm uygulamasını kullanmıyor. Yüzde 34’ü belli seviyede kullanırken dijital dönüşüm uygulamalarını yüksek seviyede kullananların oranı yüzde 1’de kalıyor. İşletmelerin en çok kullandığı dijital dönüşüm uygulaması ise yüzde 23-24’le mobil pos cihazı. Araştırmaya göre, işletmelerin sadece yüzde 1.68’i bütün işlemlerinde yapay zekâyı kullanırken yüzde 43’i kısmen kullandığını belirtiyor. Bu işletmeleri ise 50’den fazla çalışanı olan işletmeler oluşturuyor. Özdemir, yapay zekânın en çok kullanıldığı sektörlerin bilgi ve iletişim, mesleki bilimsel ve teknik faaliyetler sektörü ile finans ve sigorta sektörü olduğunu kaydetti. Özdemir, araştırma kapsamında işletmelere “yapay zekâ uygulamaları iş gücü talebini nasıl etkileyecektir?” sorusu yöneltildiğini, yüzde 58’inin “yapay zekânın yıllar içinde tüm işlerde işsizliği artıracağı” yanıtını verdiğini bildirdi.

Related Posts

Algı, aidiyet ve iktidar: Belediyeciliğin görsel rejimi (2)

Belediyelerin işleyişi, işlevleri konusunu iki ayrı yazıda mercek altına alıyoruz. MTO’muzun en parlak isimlerinden Mehmet Varıcı Hocamız, konuyu felsefî derinlik ve tad katarak nefis bir şekilde kaleme aldı. İktidar ve muhalefetteki bütün ilgililerin ilgisine… Zihin açıcı okumalar… İDEOLOJİK ESARET DÜZENİ Belediyecilik, yalnızca hizmetlerin organizasyonu değil, aynı zamanda kültürel temsillerin düzenlenmesidir. Yerel yönetimlerin görünürde tarafsız olan estetik ve kültürel tercihlerinin ardında,

Çin, ABD’li şirketlere yaptırımları askıya aldı

Çin’in, karşılıklı tarife artışlarına misilleme olarak bu ülkenin bazı şirketlerine getirdiği yaptırımları ABD ile varılan uzlaşmasının ardından durdurduğunu bildirdi.

Acil serviste haksız tahsilata mahkemeden tokat gibi cevap!

– İzmir’de şiddetli göğüs ağrısı şikayetiyle özel bir hastanenin acil servisinden giriş yaptıktan sonra hastaneyi işleten şirketin bünyesindeki başka hastaneye sevk edilerek tedavi edilen kişi, kendisinden haksız yere ücret alındığı gerekçesiyle …

Hazine ve Maliye Bakanlığı açıkladı: Nisanda bütçe açığı dudak uçuklattı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı veriler, kamu maliyesinde dengenin yeniden bozulduğunu ortaya koydu. Açıklamada bütçe gelirlerinin giderleri karşılamadığı vurgulandı.

BYD ve Chery’nin ardından bir Çinli daha Türkiye’ye geliyor! Detaylar belli oldu

Çinli otomobil devleri Türkiye’yi üretim üssü haline getirmeye başladı. BYD’nin Manisa’ya, Chery’nin de Samsun’a yatırım kararı almasının ardından bir Çinli otomobil üreticisi daha Türkiye’ye geliyor. Peki Çinli markaların Türkiye’ye yönelmesi piyasayı nasıl etkiler? İşte detaylar…

Konut kredilerinde faizler yükseldi: Geri ödemeler cep yakıyor!

Konut piyasasında hareketlilik sürüyor. Kredi faizlerindeki artış ve sınırlı satış ivmesi, sektörde dikkatle izleniyor. Uzmanlar, mevcut seyrin kalıcı olmayabileceği uyarısında bulunuyor.