İTÜ’den zemin sıvılaşmasına karşı proje: Binaya etkisini önceden bilmek mümkün mü?

2 yıl önce meydana 6 Şubat depremlerinde binalarda yıkılan da var yan yatan da hatta toprağa gömülen de. Ayakta kalanlarda ise ağır hasar oluştu.

Depremi daha yıkıcı hale getiren nedenlerden biri de zemindeki sıvılaşmaydı, yıkılan binalar binlerce kişiyi hayattan kopardı.

İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyen ve öğrencileri zemin sıvılaşmasının binaya etkisini yapay zekayla tespit eden proje geliştirdi.

“OLDUKÇA BAŞARILI SONUÇLAR ELDE ETTİK”

İTÜ Afet Yön. Enst. Deprem Mühendisliği Öğr. Üyesi Prof. Dr. Barış Can Ülker, “Bu TÜBİTAK projesi kapsamında sıvılaşabilen zeminlerin deprem etkisi altındaki davranışlarını, sıvılaşmaya giden yoldaki bir bütün olarak, bize verdiği o bilgileri yapay zekanın bir alt dalı olarak makina öğrenmesine bağlı büyük oranda geliştirdiğimiz bir modelle tahmin eden bir proje. Şu anda oldukça başarılı sonuçlar elde ettik. Amacımız, aklınıza gelebilecek herhangi bir inşaat mühendisliği üst yapısının temel zemininde yer alan ve yine sıvılaşabilen zeminlerin davranışlarının deprem etkisinde ne kadar sürede sıvılaşacak, sıvılaşırken o ortamdaki iç kuvvetler, boşluk suyu basınçları gibi bir takım bilinmeyenlerini inşaat mühendisliği parametrelerini hangi mertebede verecek bunu tahmin etmeye çalışıyoruz.” dedi.

Zemin sıvılaşması, deprem sırasında toprağın dayanıklılığını kaybetmesi anlamına geliyor.

Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş gibi illerde bu duruma örnek vardı.

Projeyle birlikte olası bir depreme karşı binalar daha güçlü inşa edilebilecek.

Prof. Dr. Barış Can Ülker, “Yapı ve zemin açısından inceledik. Depremden etkilenen bölgeleri Adıyaman, Maraş ve Hatay illerini dolaştık. Zemin açısından sıvılaşmanın olduğu bölgelerde genellikle binaların toptan göçme dediğimiz üst yapı taşıyıcı sistemde herhangi bir hasar meydana gelmeden temelinden itibaren yattığını, döndüğünü gördük. Bina yapılmadan önce eğer siz bir takım sondajlarla zemin profillerinde sıvılaşabilen zemin katmanı içerdiğini belirlerseniz, öncelikli olarak yapılması gereken o zeminlerin oradan kaldırılması. Daha derin tabakalarda mutlaka iyileştirme yöntemine gitmek gerekir. Eğer o noktalarda yapılaşmaya gidilecekse. Bu modelle biz aslında o zeminin deprem geçirmeden önceki davranışını tahmin edebileceğiz.” diye konuştu.

Related Posts

Antalya’da tepki çeken olay: Türk bayrağını koparıp yere atan turist hakkında karar verildi

Antalya’da bir iş yerinin tentesinde asılı Türk bayrağını yerinden çıkaran turist, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

CHP’den Amasya Mitingi kararı

CHP Lideri Özgür Özel’in başkanlığında olağanüstü toplanan MYK’dan miting kararı geldi. CHP, bu akşamki Amasya mitingini yapacak. Miting iptal edilmeyecek.

Deprem ülkesinde yayılan kehanet, ülke ekonomisine 155 Trilyon TL’ye mal oldu

Japonya’da peş peşe yaşanan depremler sonrası başlayan tahliyelere, 5 Temmuz’da felaket olacağına inanan binlerce kişi de eklendi. 1999 tarihli bir manga çizimi sosyal medyada panik yaratırken, hükümet söylentilere değil bilime güven çağrısı yaptı.

Hayali pamuk vurgunu: Devleti 248 milyon lira dolandırdılar

Aydın’da akılalmaz bir dolandırıcılık olayı yaşandı. Söke ilçesinde, pamuk satışı üzerinden haksız şekilde devlet destekleme primi alındığı gerekçesiyle yürütülen soruşturma kapsamında, sahte belgelerle 248 milyon liralık kamu zararına neden olduğu öne sürülen 8 şüpheliden 3’ü tutuklandı.

Hamas’tan ateşkes teklifine olumlu yanıt

Hamas, Gazze’de yeni ateşkes teklifine ilişkin “olumlu yanıtını” arabuluculara ilettiğini duyurdu.

Volkanik patlama dünyayı mı soğutacak? İşin uzmanları değerlendirdi

Küresel İklimde Soğuma Tehlikesiİzlanda’nın Reykjanes Yarımadası’nda bulunan Fagradalsfjall Yanardağı çevresinde artan sismik aktiviteler, bilim dünyasını alarma geçirdi. Uzmanlar, Fagradalsfjall’da beklenen volkanik patlamanın, atmosfere yayacağı …