İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Kürdistan Bölgesi’nde yerinden edilmiş kişilerin kaldığı kampların kapatılmasının Şengalli göçzedeler için ciddi riskler oluşturabileceği konusunda uyarıda bulundu. HRW’nin yayımladığı raporda, Irak hükümetinin Kürdistan Bölgesi’ndeki kampları 30 Temmuz’a kadar kapatmayı planladığı belirtilerek, bu kararın binlerce kişiyi etkileyebileceği ifade edildi.
Raporda, Şengal bölgesinin hâlâ güvensiz olduğu ve geri dönmek zorunda kalacak binlerce Ezidi Kürdün ekonomik, sosyal ve kültürel haklarını güvence altına alacak yeterli sosyal hizmetlerin bulunmadığı vurgulandı. Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı’na göre, Kürdistan Bölgesi’ndeki 23 kampta, çoğunluğu Şengalli olan 157 bin kişi barınmakta.
HRW Irak araştırmacısı Sarah Sanbar, “Şengalli binlerce kişi 2014’ten bu yana kamplarda yaşıyor ve evlerine dönmeyi hak ediyorlar. Ancak geri dönüşlerin güvenli ve gönüllü olması gerekiyor. Bölgedeki hizmet, altyapı ve güvenlik eksikliği göz önüne alındığında, hükümetin bu kararı mevcut durumu daha da kötüleştirebilir,” dedi.
Musul’un Şengal ilçesi, 2014-2017 yılları arasında IŞİD’le yaşanan çatışmalar nedeniyle büyük zarar gördü. Nüfusun yüzde 85’ini Ezidilerin oluşturduğu bölgede 183 bin kişi hâlâ evine dönmüş değil. Şengal’de 13 kasaba ve köye 2014 yılından bu yana geri dönüş olmadı.
Rudaw’ın aktardığına göre, Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı, kampların boşaltılması için son tarihin 30 Temmuz olduğunu açıkladı. Bakanlık ayrıca, geri dönüşleri teşvik etmek amacıyla kişi başına 4 milyon Irak dinarı (yaklaşık 3 bin ABD Doları) tutarında tek seferlik ödeme de dahil olmak üzere bir yardım ve teşvik paketi hazırladığını belirtti.