Doğuştan böbrek hastası çocuğa annesinin böbreği nakledildi

Ordu’da doğuştan tek böbreği bulunan Azra Elif Yeşil’e, henüz birkaç günlükken böbrek reflüsü teşhisi konuldu.

Aradan geçen yıllarda Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde yapılan tedaviye rağmen hastalığın ilerlemesi üzerine böbrek nakli kararı alındı.

OMÜ Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Böbrek Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Yarkın Kamil Yakupoğlu’nun başkanlığındaki ekip tarafından 5 gün önce yapılan operasyonla küçük Azra Yeşil’e, 35 yaşındaki annesi Tuğçe Yeşil’den alınan böbrek başarıyla nakledildi.

AA’nın haberine göre, sağlığına kavuşan küçük Azra Yeşil, hastaneden taburcu edilecek.

– “Son döneme girildiği anda aileyle nakil süreçlerini konuşmaya başlıyoruz”

OMÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Nefroloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hülya Nalçacıoğlu, gazetecilere, Azra Elif Yeşil’in doğuştan böbrek reflüsü denilen, idrarın böbreklere geri kaçma rahatsızlığı olduğunu söyledi.

Böbrek reflüsü nedeniyle Azra Elif’in sürekli enfeksiyon olduğunu belirten Nalçacıoğlu, “Cerrahi müdahaleye rağmen bazen kronik böbrek hastalığı gelişebiliyor. Son döneme girildiği anda aileyle nakil süreçlerini konuşmaya, diyaliz süreçlerini paylaşmaya başlıyoruz. Şanslı ki hastamız hiç diyalize girmeden anneden nakil süreçlerini hızlandırdık ve hastanemizde operasyonu gerçekleştirdik. Hastamız sağ salim bugün taburcu edilecek.” ifadelerini kullandı.

Doğuştan böbrek rahatsızlığı bulunan çocukların mutlaka çocuk nefrolojisine görünmeleri gerektiğini vurgulayan Nalçacıoğlu, “Tek böbreği olan bir hasta hayatını devam ettirebilir. Hastamızın tek böbreği vardı ama o böbreğinde de sıkıntı olması nedeniyle kronik böbrek hastalığı süreci ilerledi.” dedi.

OMÜ Tıp Fakültesi Üroloji Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Abdulmetin Ergün de Azra’nın 1,5 yıldır son dönem böbrek yetmezliği yaşadığını, yapılan testler sonrasında nakile uygun görüldüğünü belirterek, “Başarılı bir operasyon yapıldı. Sonrasındaki kontrollerinde böbrek değerleri düzeldi. Yüz güldürücü sonuç aldığımızı düşünüyoruz.” açıklamasında bulundu.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Aile hekimliği yönetmeliğinde 6 ay geride kaldı; maaşlarda yüzde 10’a varan düşüş bekleniyor

“Çok parçalı değil, günün ekonomik gerçeklerine uygun tek kalem adil ücret istiyoruz”

Kurban Bayramı’nda nasıl beslenmeli? Uzmanlardan kritik uyarılar

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esen Taşğın, Kurban Bayramı’nda etin ve tatlının kontrollü tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Temiz olayım derken kendinize zarar veriyorsunuz: İşte en yaygın hijyen hataları

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Alanbay, vajinal enfeksiyonların yaygınlığına dikkat çekerek, aşırı hijyen ve yanlış temizlik alışkanlıklarının mikrobiyotayı bozarak enfeksiyona davetiye çıkardığını belirtti. İşte sağlıklı vajinal flora için dikkat edilmesi gerekenler…

“Midesini üşütmüştür, geçer” demeyin! Özellikle 5 yaş altındaki çocuklar için çok riskli

Çocukluk çağında sık karşılaşılan ve halk arasında “mide üşütmesi” olarak bilinen gastroenterit, bir başka deyişle bağırsak enfeksiyonu, çocuk acil servis başvurularında ilk sıralarda yer alıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Sami Tufan, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.

Çocuğunuz disleksi olabilir

Çocuğunuz ayakkabı bağlarken, merdiven çıkarken veya düğme iliklerken zorlanıyor mu? Yaşıtlarıyla aynı zekâ seviyesine sahipken, bazı harf, hece veya kelimeyi okurken sorun mu yaşıyor? O zaman çocuğunuz disleksi olabilir. Erken davranmak hayati önemde.

Gece 3’te uyanıp düşünmekten yoruldunuz mu? İşte endişeleri durduran 4 kelime

Gecenin bir yarısı, saat 03.00’te aniden uyandığınız oldu mu? Peki tüm endişelerden sizi bir çırpıda arındıran 4 kelime olduğunu söylesek?