Birçok Android uygulamasında casus yazılım tespit edildi

Tehlikeli Android Uygulamalarıyla İlgili Uluslararası Uyarı

Uluslararası bir hükümet koalisyonu, gizlice kullanıcıları izleyen ve hassas verilerini ele geçiren tehlikeli Android uygulamaları konusunda uyarıda bulundu.

Bu uygulamaların, Çin hükümeti tarafından hedef alınan gruplara yönelik olarak kullanıldığı bildiriliyor.

İngiltere Ulusal Siber Güvenlik Merkezi (NCSC), ABD, Kanada, Avustralya, Almanya ve Yeni Zelanda hükümet kuruluşları ile işbirliği yaparak, BadBazaar ve Moonshine adlı iki casus yazılım ailesi hakkında ayrı ayrı uyarılar yayınladı.

Bu uyarılar, milyonlarca kullanıcı için ciddi bir güvenlik tehdidi oluşturuyor.

Uygulamalar Kullanıcıları Nasıl Tehdit Ediyor?

NCSC’nin açıklamasına göre, BadBazaar ve Moonshine casus yazılımları, meşru görünen Android uygulamalarının içine gizlenerek “Truva Atı” gibi davranıyor.

Bu sayede, kullanıcılar farkında olmadan yükledikleri uygulamalar aracılığıyla telefonlarının kameralarına, mikrofonlarına, sohbetlerine, fotoğraflarına ve konum verilerine erişilebilir hale getiriliyor ve kullanıcılar gözetim altında tutuluyor.

Bu durum, kişisel gizlilik ihlali ve hassas bilgilerin kötü niyetli kişilere ulaşması gibi ciddi sonuçlar doğurabilir.

Daha önce Lookout, Trend Micro, Volexity gibi siber güvenlik şirketleri ve kar amacı gütmeyen dijital haklar kuruluşu Citizen Lab tarafından incelenen BadBazaar ve Moonshine casus yazılımlarının, Uygurlar, Tibetliler, Tayvanlılar ve çeşitli sivil toplum grupları gibi hedefler üzerinde kullanıldığı belirtiliyor.

NCSC, bu uygulamaların, Çin hükümeti için istikrarsızlık teşkil eden uluslararası bireyleri hedeflediğini ve bazılarının mağdurlara doğrudan yönelik olduğunu veya popüler uygulamaları taklit etmek amacıyla tasarlandığını vurguluyor.

100’den Fazla Tehlikeli Android Uygulaması

NCSC’nin yayınladığı belgelerden birinde, kötü niyetli uygulamaların 100’den fazla Android uygulamasından oluşan bir liste yer alıyor.

Listede, Müslüman ve Budist dua uygulamaları gibi görünen uygulamalar, Signal, Telegram, WhatsApp gibi popüler sohbet uygulamalarının taklitleri, Adobe Acrobat PDF okuyucu gibi yaygın kullanılan uygulamaların sahteleri ve çeşitli yardımcı uygulamalar bulunmaktadır.

Related Posts

Mattel ve OpenAI arasında işbirliği doğuyor! Bu çocukları olumsuz etkiler mi?

Barbie’nin üreticisi ve OpenAI arasındaki işbirliği, sohbet botu psikozuna ilişkin endişelerin ortasında geldi.

Zuckerberg’den 100 milyon dolarlık maaş: WhatsApp’tan iş teklif ediyor

Meta CEO’su Mark Zuckerberg, şirketindeki yapay zeka krizine çözüm ararken doğrudan devreye girdi. Dünyanın en zengin adamlarından biri olan Zuckerberg, işe almak istediği kişilere WhatApp mesajları göndererek yüklü paralar teklif ediyor.

Beynimiz duruyor mu, durduğunda neler oluyor?

İnsanlar hayatlarının yüzde 20’sine kadarlık bir döneminde boş zihin durumu yaşıyor.

iOS 26’nın sırları ortaya çıktı: Yenilikler sizi saşırtacak! Güncelleme alacak modeller hangileri?

Apple, WWDC 25’te yeni nesil işletim sistemlerini geçtiğimiz günlerde tanıttı. iPhone’lar için duyurulan yapay zeka destekli iOS 26, birçok yenilik sunuyor. iOS 18’den sonra iOS 26 adını alan sürüm, “Liquid Glass” tasarım anlayışıyla geliyor. Yarı …

Sağlık ve fitness takibinde elektronik tekstiller

Sağlık ve fitness dünyası, elektronik tekstillerle yeniden şekillendi. Giyilebilir teknolojinin en yenilikçi yüzü olan elektronik tekstiller, akıllı sensörlerle donatılmış kumaşlar aracılığıyla kullanıcıların sağlık verilerini gerçek zamanlı olarak …

Kingston yeni nesil harici SSD’lerini piyasaya sürdü

Kingston Technology, XS2000, XS1000 ve XS1000R modellerini kapsayan yenilenmiş XS Serisi SSD’lerini piyasaya sürdü. Yeni tasarımda şirketin maskotu Rex ve “Built on Commitment” sloganı dikkat çekerken, Kingston neredeyse 40 yıllık sektörel …