Bayram tatlınız gerçek mi? Uzmanı sahte ürünlere karşı uyardı

Tatlı ve Çikolata Talebindeki Artışla Gıda Güvenliği Önemli Hale Geliyor

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala çikolata, şeker ve şerbetli tatlılar yoğun ilgi görüyor. Ancak, bu artan taleple birlikte taklit ve tağşiş ürünlerin de önlenmesi gerekiyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, gıda güvenliğine dikkat çekti.

Şekerli Tatlılarda Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Bayramlarda geleneksel olarak tüketilen şerbetli tatlılar, çikolata ve şeker gruplarına biraz daha dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Kırım, bu ürünlerin taklit edilerek halka sunulduğunu belirtti. Özellikle nişasta bazlı glikoz ve fruktoz şuruplarının ürünlere eklenmesinin sağlık açısından riskli olduğuna değinen Kırım, bu tarz ürünlerin özellikle çocukların ve yetişkinlerin sağlığını olumsuz etkileyebileceğini dile getirdi.

‘Antep Fıstığı’ İle İlgili Uyarı

Gıda alışverişinin güvenilir yerlerden yapılması gerektiğinin altını çizen Kırım, özellikle şekerli tatlıların evde yapıldığında daha güvenli olduğunu belirtti. Ancak, bazı yerlerde Antep fıstığı yerine daha ucuz alternatiflerin kullanıldığına değinen Kırım, bu durumun taklit ve tağşişe neden olduğunu ifade etti. Alışveriş yaparken ürünlerin içindekiler bilgisine ve TRK koduna bakılmasının önemli olduğunu vurgulayan Kırım, güneş altında bekleyen ürünlerden de uzak durulması gerektiğini dile getirdi.

‘TRK Kodu Olmayan Ürünlerden Kaçının’

Hem günlük hayatta hem de özel günlerde aşırı şeker tüketiminden kaçınılması gerektiğini belirten Kırım, tüketicilerin açıkta satılan şeker ve çikolatalardan uzak durmalarını önerdi. Gıda güvenliği açısından son derece önemli olan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği’ne uygun ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Kırım, kakao içeriği yüksek çikolataların kaliteli olduğunu ve tercih edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Aile hekimliği yönetmeliğinde 6 ay geride kaldı; maaşlarda yüzde 10’a varan düşüş bekleniyor

“Çok parçalı değil, günün ekonomik gerçeklerine uygun tek kalem adil ücret istiyoruz”

Kurban Bayramı’nda nasıl beslenmeli? Uzmanlardan kritik uyarılar

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esen Taşğın, Kurban Bayramı’nda etin ve tatlının kontrollü tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Temiz olayım derken kendinize zarar veriyorsunuz: İşte en yaygın hijyen hataları

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Alanbay, vajinal enfeksiyonların yaygınlığına dikkat çekerek, aşırı hijyen ve yanlış temizlik alışkanlıklarının mikrobiyotayı bozarak enfeksiyona davetiye çıkardığını belirtti. İşte sağlıklı vajinal flora için dikkat edilmesi gerekenler…

“Midesini üşütmüştür, geçer” demeyin! Özellikle 5 yaş altındaki çocuklar için çok riskli

Çocukluk çağında sık karşılaşılan ve halk arasında “mide üşütmesi” olarak bilinen gastroenterit, bir başka deyişle bağırsak enfeksiyonu, çocuk acil servis başvurularında ilk sıralarda yer alıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Sami Tufan, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.

Çocuğunuz disleksi olabilir

Çocuğunuz ayakkabı bağlarken, merdiven çıkarken veya düğme iliklerken zorlanıyor mu? Yaşıtlarıyla aynı zekâ seviyesine sahipken, bazı harf, hece veya kelimeyi okurken sorun mu yaşıyor? O zaman çocuğunuz disleksi olabilir. Erken davranmak hayati önemde.

Gece 3’te uyanıp düşünmekten yoruldunuz mu? İşte endişeleri durduran 4 kelime

Gecenin bir yarısı, saat 03.00’te aniden uyandığınız oldu mu? Peki tüm endişelerden sizi bir çırpıda arındıran 4 kelime olduğunu söylesek?