Almanya’nın yeni vatandaşlık yasası, Nisan ayında yürürlüğe giriyor. Buna göre, hem hızlı vatandaşlık hem de çifte vatandaşlık mümkün olacak. Ülke genelinde vatandaşlık dairelerinde artacak taleplere karşı önlem hazırlıkları var.
Yeni yasa, “köken vatandaşlığından çıkma” şartını kaldırdı. Ayrıca “Almanya’dan izin almadan başka ülke vatandaşlığını alma halinde otomatik vatandaşlık kaybı” maddesi de yeni yasada yer almadı.
TÜRKLER İÇİN İKİ ANLAMI VAR
Bu ise ülkedeki Türkler için iki anlama geliyor…
Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları, Türk vatandaşlığından çıkmadan, Alman vatandaşlığını alabilecek. Ülkede halen Türk vatandaşı olan yaklaşık 1.5 milyon kişi var.
İkinci olarak da, yeni yasadan önce Alman vatandaşlığını almış olanları ilgilendiren bir gelişme oldu. Bunlar da, istisnalar hariç Türk vatandaşlığını bırakmış ve sadece Alman vatandaşı olmuştu. Bu grup, Nisan ayından sonra istedikleri anda yeniden Türk vatandaşlığını alabilecek. Alırlarsa, Alman vatandaşlığını otomatikman kaybetmeyecekler.
EN ÇOK SURİYELİLER’E YARADI
Ülkede 5 yıl yaşayan herkesin hak kazanacağı yeni yasanın ardından vatandaşlığa başvuruların hızla artması bekleniyor ama geçen yıl zaten Alman vatandaşlığına başvurular yüzde 28 artmıştı.
Başvurularda en büyük artış Suriyelilerde yaşandı. 168 bin 500 kişi Alman vatandaşlığına başvurdu. Suriyelilerin bir çoğu hem Suriye vatandaşlığını, hem Türk vatandaşlığını taşıyor.
Yeni yasa ile birlikte Alman vatandaşlığını da alabilecekler. Böylece, 60 yıllık Almanya göçü tarihinde ilk kez Türkler çifte vatandaş olabilecekken, Suriyelilerin üç vatandaşlığı olacak.