Ahtapotların cinsiyeti nasıl belirleniyor? 480 milyon yıllık gizem çözüldü

Çoğu memelide cinsiyet, X ve Y kromozomlarıyla belirlenirken bazı canlılar için bu durum farklı işliyor. Deniz kaplumbağalarında sıcaklık, bazı balıklarda ise özel genler cinsiyetin belirlenmesinde rol oynuyor. Ancak ahtapotlarda bu sürecin nasıl işlediği bugüne kadar bilinmiyordu.

Oregon Üniversitesi’nden bilim insanları, dişi bir Kaliforniya iki benekli ahtapotunun DNA’sını incelerken, genetik materyalin sadece yarısına sahip bir kromozom tespit etti. Bu kromozomun, daha önce incelenen erkek ahtapotlarda bulunmadığı anlaşıldı.

Araştırmayı yürüten bilim insanlarından Gabby Coffing, “Bu kromozomun dizileme verilerinin sadece yarısını taşıması, tek bir kopyaya sahip olduğunu gösteriyor. Bu da onun cinsiyet kromozomu olması gerektiğini düşündürdü” dedi.

480 MİLYON YILLIK EVRİMSEL MİRAS

Araştırmacılar, keşiflerini doğrulamak için farklı türlerden ahtapotların genetik verilerini inceledi. Benzer bir kromozomun kalamarlarda ve notiluslarda da bulunduğu ortaya çıktı. Notilusların yaklaşık 480 milyon yıl önce ahtapotlardan ayrıldığı düşünüldüğünde, bu keşif cinsiyetin çok eski bir mekanizma ile belirlendiğini gösteriyor.

Araştırmacılar, üreme yetisini doğrudan etkileyen cinsiyet kromozomlarının zaman içinde büyük değişimler geçirdiğini belirtiyor. Ancak kafadanbacaklılar grubuna ait ahtapotlar, notiluslar ve kalamarlar bu süreci milyonlarca yıl önce stabilize etmiş gibi görünüyor.

Coffing, “Kafadanbacaklılar, bilim insanları için zaten oldukça ilginç canlılar. Özellikle sinirbilim alanında birçok yeni keşif yapıyoruz. Şimdi ise onların çok eski cinsiyet kromozomlarına sahip olduğunu öğrendik” dedi.

SİSTEMİN NASIL İŞLEDİĞİ GİZEMİNİ KORUYOR

Ahtapotların cinsiyetinin kromozomlarla belirlendiği netleşmiş olsa da sistemin tam olarak nasıl çalıştığı henüz bilinmiyor. İnsanlarda erkekler XY, kadınlar ise XX kromozomlarını taşırken; bazı kuşlar ve kelebeklerde ZZ erkekleri, ZW ise dişileri temsil ediyor.

Bilim insanları ahtapotların da ZZ-ZW sistemine sahip olabileceğini düşünüyor. Ancak şu ana kadar W kromozomu keşfedilemedi. Araştırmacılar, dişi ahtapotların sadece tek bir cinsiyet kromozomu taşıyor olabileceğini değerlendiriyor.

Bu keşif, sadece ahtapotların biyolojisini anlamakla kalmayıp, cinsiyetin nasıl evrimleştiği konusunda da önemli ipuçları sunuyor. Gelecek araştırmalar, bu sistemin tam olarak nasıl işlediğini ortaya çıkarmayı hedefliyor.

Related Posts

Yapay zekâ yeni patronunuz olabilir

ABD’de yapılan yeni bir araştırma, yöneticilerin yapay zekâ destekli araçları artık sadece iş süreçlerini değil, çalışanların kaderini belirlemede de aktif olarak kullandığını ortaya koydu. Özellikle OpenAI’nin ChatGPT’si, Microsoft Copilot ve Google Gemini gibi üretken yapay zekâ araçları; terfi, maaş artışı ve hatta işten çıkarma kararlarında söz sahibi.

Samsung, akıllı saat serisi Galaxy Watch 8 modellerini tanıttı

Samsung, akıllı saat serisinin yeni üyelerini Galaxy Watch 8, Watch 8 Classic ve Watch 8 Ultra modellerini tanıttı.

Türk akademisyenden büyük başarı! Arılardan ilham aldı NATO’dan ödülü kaptı

AKSARAY / METİN KURT Dünyanın dört bir yanından 80’e yakın firmanın katıldığı ve savunma-güvenlik alanlarında çığır açan yenilikçi projelerin değerlendirildiği “NATO Innovation Hackathon 2025” yarışması kapsamında STRIKE isimli İHA modülü …

Ay’ı oluşturan çarpışma, hayatı da getirmiş olabilir

Dünya, Güneş Sistemi’ndeki kayalık gezegenler arasında neden tek başına hayat barındırıyor? Bilim insanları bu sorunun yanıtını anlamak için Güneş Sistemi’nin oluşumuna dair karmaşık simülasyonlar yaparak ilginç bir sonuca ulaştı: Belki de her şey, 4,5 milyar yıl önce Dünya’ya çarpan dev gezegenimsi Theia sayesinde oldu.

Mattel ve OpenAI arasında işbirliği doğuyor! Bu çocukları olumsuz etkiler mi?

Barbie’nin üreticisi ve OpenAI arasındaki işbirliği, sohbet botu psikozuna ilişkin endişelerin ortasında geldi.

Zuckerberg’den 100 milyon dolarlık maaş: WhatsApp’tan iş teklif ediyor

Meta CEO’su Mark Zuckerberg, şirketindeki yapay zeka krizine çözüm ararken doğrudan devreye girdi. Dünyanın en zengin adamlarından biri olan Zuckerberg, işe almak istediği kişilere WhatApp mesajları göndererek yüklü paralar teklif ediyor.