Ekonomik kriz deprem korkusundan büyük: Eskiden en azından gelip fiyat sorarlardı

İstanbul’da Deprem Sonrası Riskli Binalar Gündemde!

23 Nisan günü İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından, şehirdeki riskli binalar tekrar gündeme geldi. Özellikle deprem bölgesi olarak bilinen İstanbul’da, yapı güvenliği konusunda kırılgan bölgeler endişeye neden oluyor. Zemin yapısının sağlam olmadığı bölgelerde yaşayan milyonlarca vatandaş evlerine girdiklerinde büyük bir endişe yaşıyorlar. Ancak zemin yapısının sağlam olduğu düşünülen bazı ilçelerde daire fiyatlarında hızlı bir artış yaşanıyor.

Özellikle en riskli bölge olarak kabul edilen Fatih ilçesinde daire fiyatları durgunlaşmış durumda. Deprem gerçeğiyle yüzleşen insanlar, evlerini yenileme isteği duyarken, kentsel dönüşüm sürecinde belirsizlikler ve yüksek maliyetler nedeniyle kararsızlık yaşıyorlar.

818 Bin Bina 2000’den Önce İnşa Edilmiş

Kandilli Rasathanesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen zemin ve yapı analizlerine göre, 1980 öncesine ait yapıların en yoğun olduğu ilçeler Beyoğlu ve Beykoz’dur. İstanbul genelindeki bina stoku verileri ise düşündürücüdür. Şehirde yaklaşık 6 milyon konut bulunurken, bu konutların büyük bir bölümü 2000 yılı öncesinde inşa edilmiştir. Yaklaşık 817 bin bina 2000’den önce yapılmıştır.

İstanbul’da Riskin Yoğun Hissedildiği İlçeler

İstanbul’da riskin yoğun şekilde hissedildiği ilçeler arasında Avcılar, Fatih, Beyoğlu, Beykoz, Zeytinburnu, Esenler, Küçükçekmece, Tuzla ve Beylikdüzü bulunmaktadır. Bu ilçelerdeki yapı stoku genellikle yaşlıdır ve bazı mahallelerde zemin yapısı risklidir. Fatih, Beyoğlu ve Beykoz gibi tarihi ilçelerde 1980 öncesi yapıların yoğun olduğu ve bu yapıların inşaat kalitesinin yetersiz olduğu vurgulanmaktadır.

Fatih İlçesinde Daire Fiyat Ortalaması 3 Milyon TL

Fatih ilçesindeki durum hakkında konuştuğumuz Emlakçı Ali Şenel, depremin ardından insanların ev alım-satımı konusunda tereddüt yaşadıklarını belirtirken şunları paylaştı:

“Zemin sağlam olsa da binalar artık ömrünü tamamlamış durumda. Demirlerinde oksitlenme olan, taşıyıcı sistemleri zayıflamış yapılar var. Kentsel dönüşüm konusuysa tam bir muamma. Anlaşmazlıklar çok fazla, maliyetler sürekli artıyor, müteahhitler sözleşmelere uymakta zorlanıyor. Şu an bölgede eski binada 2+1 kiralık daireler 15-20 bin TL bandında; satılık daireler ise ortalama 3 milyon TL civarında.”

Ekonomik Koşullar Eski Binalarda Oturmaya Mecbur Kılıyor

Kocamustafapaşa semtinde emlakçılık yapan Kadir Yılmaz da bölgenin emlak piyasasındaki durgunluğa işaret ederek,

Vatandaşlar korkuyor ama ekonomik koşullar onları eski binalarda oturmaya mecbur bırakıyor. Yeni binalarda 2+1 dairelerin kirası 40-45 bin TL civarında. 50 yaş ve üzeri binalarda ise kiralar 15-20 bin TL arasında. Yeni binalarda satılık daire fiyatları 6 milyon TL’ye kadar çıkıyor. Eskiden deprem olunca insanlar yeni daire almasa da en azından gelip sorarlardı. Bu kez öyle olmadı

Avcılar’da Yapıların %45’i 1980 Öncesi Döneme Ait

Deprem sonrası dikkatleri üzerine çeken bir diğer ilçe ise uzun zamandır riskli yapı stoku nedeniyle gündemde olan Avcılar’dır. 1999 Marmara Depremi’nde yıkılan ilçede yıllardır yapılan kentsel dönüşüm projelerine rağmen halen yetersizlikler bulunmaktadır. İlçedeki yapıların %45’i, 1980 öncesi döneme aittir ve birçoğu hala aktif olarak kullanılmaktadır.

Avcılar’da emlakçılık yapan Mine Güncavar Çağlın ise Ambarlı, Cihangir ve Denizköşkler mahallelerinin en riskli zemin yapısına sahip bölgeler olduğunu vurgularken,

“Buna karşın Firüzköy ve Tahtakale mahallelerinin zemin yapısı daha sağlam. İlçede kiralık daireler 15 bin TL’den başlayıp 70 bin TL’ye kadar çıkıyor. Satılık daireler ise özelliklerine göre 2 milyon TL ile 5 milyon TL arasında değişiyor”

Related Posts

Lüks markaya siber saldırı! Türkiye’deki 142 bin müşterinin verisi çalındı

Dünyaca ünlü lüks moda markası Louis Vuitton’un Türkiye’deki 142.995 müşterisinin kişisel verileri siber saldırıyla ele geçirildi. KVKK, ihlalin üçüncü taraf erişimiyle gerçekleştiğini belirterek vatandaşları dolandırıcılıklara karşı uyardı.

Bölgedeki yıldız oldu

Anadolu Grubu, yatırımcı ilişkileri alanında dünyanın en saygın değerlendirmelerinden biri kabul edilen Extel’in Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgesindeki en iyi yönetim ekiplerini değerlendiren anketinin sonuçlarına göre “Küçük ve Orta Ölçekli Şirketler” kategorisinde toplam 7 ödül aldı.

Tavuk burger fiyatları 9 yılda katlandı: Asgari ücret artışa yetişemedi

Ünlü restoran zincirinin tavuk burger menüsü dikkat çeken fiyat değişimiyle gündeme geldi. Asgari ücret karşısındaki alım gücündeki düşüş ise çarpıcı boyutlara ulaştı.

Mavi Vatan’a Türk imzası: 200 asker, 2 helikopter ve 41 bin beygir güçle yola çıkıyor

Adını, kahramanlık destanlarının yazıldığı Çanakkale topraklarından alan TCG Gelibolu (F-493), teknik kapasitesi, yerli savunma sistemleriyle güçlendirilmiş altyapısı ve 200 kişilik mürettebatıyla Türk donanmasının en güçlü unsurlarından biri olarak …

AYSAD Başkanı Sait Salıcı: Sanayicimizin dayanacak gücü kalmadı

Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) tarafından İzmir’de düzenlenen “Adım Adım Dönüşüm” başlıklı panelde konuşan AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, sektörün zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Yaklaşık 2,5 yıldır sektör hiç olmadığı kadar zorluklar içerisinde” dedi.

Altının gramı 4 bin 236 liradan işlem görüyor

Altının gramı, güne düşüşle başlamasının ardından 4 bin 236 liradan işlem görüyor. Dün ons fiyatındaki düşüşe paralel değer kaybeden altının gram fiyatı, günü yüzde 0,9 kayıpla 4 bin 250 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni güne düşüşle başlamasının ardından saat 09.40 itibarıyla önceki kapanışına göre yüzde 0,3 azalışla 4 bin 236 lira seviyesinde bulunuyor. Çeyrek altın 6 bin 955 liradan, Cumhuriyet altını 27 bin 713 liradan satılıyor.