Samsun ekonomisine kadın eli değiyor

Samsun’da Kadınların Güçlenmesi ve Sürdürülebilir Kalkınmaya Katkı Sağlanıyor

Samsun’da kadınların ekonomik ve sosyal hayatta daha güçlü bir şekilde yer almasını sağlamak amacıyla yürütülen birçok çalışma ile bölgenin sürdürülebilir kalkınmasına da katkı sağlanıyor. Kadınların istihdamı ve girişimciliğinin desteklenmesi amacıyla birçok proje hayata geçirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü, 2024-2025 döneminde kalkınma ajanslarının odak alanını “Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği” olarak belirledi. Bu doğrultuda, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) öncülüğünde Samsun’da kadınların ekonomik hayata katılımını artırmaya yönelik önemli projeler ve iş birlikleri hayata geçiriliyor. Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve OKA tarafından imzalanan “Samsun’da Kadın İstihdamı ve Girişimciliği İş Birliği Protokolü”, Samsun’daki kadınların istihdam ve girişimcilik potansiyelini desteklemeyi amaçlıyor. Proje kapsamında; firmaların nitelikli işgücü ihtiyaçları gözetilerek özel sektör-kamu iş birliği ile kadınların mesleki eğitimler yoluyla yetkinliklerini artırmak ve nitelikli istihdamını sağlamak hedefleniyor.

Sanayi ve Teknolojide Kadın Gücü Projesi

Kadınlara yönelik mesleki eğitim programlarının başında Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitimi geliyor. OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi iş birliğiyle yürütülen projede, 18-30 yaş arası kadın mühendis ve teknikerlere imalat sanayi ve yüksek teknoloji sektörlerinde uzmanlaşma fırsatı sunuluyor. Diğer önemli faaliyetler arasında CNC Torna Operatörlüğü ve Plastik Enjeksiyon Operatörlüğü Eğitimi bulunuyor.

  • Diğer faaliyetler arasında CNC Torna Operatörlüğü ve Plastik Enjeksiyon Operatörlüğü Eğitimi bulunuyor.
  • Kadın mühendislere Endüstri 4.0, yalın üretim ve dijital dönüşüm konularında eğitim sunan Kadın Mühendis Yetiştirme Okulu başlatıldı.
  • Kadınların dijital iş gücüne katılımını desteklemek amacıyla Kuzeyin Dijital Yıldızları Programı geliştirildi.
  • Samsun Kenevir Tekstili İnovasyon ve Kapasite Geliştirme Projesi ile geleneksel kenevir dokuma kültürü yaşatılıyor.
  • Kadınlara mesleki eğitim ve iş kurma konusunda rehberlik ve danışmanlık hizmetleri sunulacak.
  • Turizm sektöründe kadın istihdamını artırmak amacıyla teknik destek programları düzenleniyor.
  • Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Dönüşüm Projesi ile kadınlara yönelik yeşil geçim kaynakları artırılıyor.

Bu çalışmaların Samsun’da kadınların ekonomik ve sosyal hayatta daha güçlü bir şekilde yer almasını sağladığı belirtiliyor. – SAMSUN

Related Posts

Bir zamanlar adıma atılamıyordu: Turistler o ilçeye gelmez oldu

Artvin’in sınır ilçesi Kemalpaşa’ya gelen Gürcü turistlerin azalması, ticarete darbe vurdu. İlçe esnafı Kardelen Yılmaz, “Geçen seneye göre işlerimiz çok düştü. Gürcüler artık gelmiyor, sanırım kendi ülkelerinde yeni mağazalar açıldı. Bizde maliyetler çok yüksek ama satış yok” dedi. Esnaf Yaşar Altunkaya ise, “Korkunç derecede iş yok. Siftahsız dükkan kapatanlar var” ifadelerini kullandı.

Çiftçi isyan etti: Beni Tarım Bakanı yapsınlar, bunlardan bin kat üstün yaparım

Niğdeli çiftçiler, ekonomik sıkıntılarla boğuşmanın üzerine bu sene bir de zirai dondan ciddi oranda etkilendi. Niğdeli çiftçi Güngör Er, “İlkokul mezunuyum, çobanım, çiftçiyim. Beni Tarım Bakanı yapsınlar, yemin ediyorum bunlardan iyi yaparım. Beni Tarım Bakanı yapsınlar, bunlardan bin kat üstün yaparım. Çünkü derdini biliyorum” diye konuştu.

Ülkelere göre emeklilik yaşları açıklandı: Türkiye kaçıncı sırada?

2025 yılı itibarıyla dünya genelindeki emeklilik yaşları ülkeden ülkeye büyük farklılıklar gösteriyor. Türkiye, düşük emeklilik yaşlarıyla dikkat çekerken, birçok Avrupa ülkesi emeklilik yaşını artırma yönünde adımlar atıyor. Peki, Türkiye bu sıralamada kaçıncı sırada?

Yerel tecrübe ve global güç buluştu

Ekim 2023’te DHL Ailesi’ne katılan MNG Kargo, yaklaşık 1.5 yıllık bir entegrasyon sürecinin ardından, Türkiye’deki faaliyetlerine DHL eCommerce ismiyle devam edecek.

TÜİK verileri paylaştı: Sektörel güven endekslerinde son durum

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayına ilişkin ‘Hizmet, Perakende Ticaret ve İnşaat Güven Endeksleri’ni yayımladı. İNŞAAT SEKTÖRÜNDE BÜYÜK ARTIŞ TÜİK’in açıkladığı mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre, güven endeksi mayıs ayında bir …

Ticaret Bakanlığı duyurdu: Esnaf ve sanatkâra verilen krediler 615 milyar lirayı aştı

Ticaret Bakanlığı duyurdu: Esnaf ve sanatkâra verilen krediler 615 milyar lirayı aştı