Yorgun uyanıyorsanız dikkat: Sağlığınız tehlikede olabilir!

Çocuklar için 10 saat, yetişkinler için ise 7 ila 9 saat ideal uyku süresidir. Uyku düzeninin bozulması veya yetersiz uyku almak, sadece günlük yorgunluğa neden olmakla kalmaz, uzun vadede fiziksel ve psikolojik sorunlara yol açabilir.

Uyku süresi ve kalitesi, bireyin genel sağlık durumu hakkında ipuçları sunabilir. Uzmanlar, bazı basit görünen belirtilerin bile ciddi bir sorunu gösterebileceğini açıklıyor.

Uyku Kalitesi ve Sağlık Sorunları

Günlük şekerlemeler bazı insanlar için zararlı olmayabilir, ancak sık sık uykululuk hissi ani ise altta yatan bir sağlık sorununa işaret edebilir. Araştırmalar, gündüz uykusunun tip 2 diyabet ve solunum rahatsızlıkları riskini artırabileceğini gösteriyor. Gece iyi uyusanız bile gün içinde sürekli yorgun hissetmek, düşük tansiyon, vitamin eksiklikleri, depresyon veya obezite belirtisi olabilir.

Horlamanın Sebepleri ve Riskleri

Horlama genellikle obstrüktif uyku apnesi belirtisi olabilir. Aşırı kilolu kişiler, diyabet veya yüksek tansiyon hastaları daha fazla risk altındadır. Uyku apnesinde, solunum yolları uykuda tıkanabilir ve kişi nefes almakta zorlanabilir. Kalın damak, kronik burun tıkanıklığı, uyku pozisyonu ve alkol tüketimi horlamaya neden olabilir.

Huzursuz Bacak Sendromu ve Uykusuzluk

Huzursuz bacak sendromu, bacaklarda kontrol edilemeyen hareket dürtüsü ile karakterize bir sinir sistemi rahatsızlığıdır. Bu durum dinlendirici bir uykuyu engelleyerek uykuyu bozar. Genetik faktörler, demir eksikliği ve böbrek yetmezliği gibi durumlar huzursuz bacak sendromunu tetikleyebilir.

Sabahları Yataktan Kalkmakta Zorlanma

Sabahları zorlukla yataktan kalkmak çok ciddi bir sorunu işaret etmeyebilir, ancak uzun süre devam ederse, anemi, tiroid bezinin yavaş çalışması veya depresyon belirtisi olabilir.

Related Posts

Aile hekimliği yönetmeliğinde 6 ay geride kaldı; maaşlarda yüzde 10’a varan düşüş bekleniyor

“Çok parçalı değil, günün ekonomik gerçeklerine uygun tek kalem adil ücret istiyoruz”

Kurban Bayramı’nda nasıl beslenmeli? Uzmanlardan kritik uyarılar

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esen Taşğın, Kurban Bayramı’nda etin ve tatlının kontrollü tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Temiz olayım derken kendinize zarar veriyorsunuz: İşte en yaygın hijyen hataları

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Alanbay, vajinal enfeksiyonların yaygınlığına dikkat çekerek, aşırı hijyen ve yanlış temizlik alışkanlıklarının mikrobiyotayı bozarak enfeksiyona davetiye çıkardığını belirtti. İşte sağlıklı vajinal flora için dikkat edilmesi gerekenler…

“Midesini üşütmüştür, geçer” demeyin! Özellikle 5 yaş altındaki çocuklar için çok riskli

Çocukluk çağında sık karşılaşılan ve halk arasında “mide üşütmesi” olarak bilinen gastroenterit, bir başka deyişle bağırsak enfeksiyonu, çocuk acil servis başvurularında ilk sıralarda yer alıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Sami Tufan, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.

Çocuğunuz disleksi olabilir

Çocuğunuz ayakkabı bağlarken, merdiven çıkarken veya düğme iliklerken zorlanıyor mu? Yaşıtlarıyla aynı zekâ seviyesine sahipken, bazı harf, hece veya kelimeyi okurken sorun mu yaşıyor? O zaman çocuğunuz disleksi olabilir. Erken davranmak hayati önemde.

Gece 3’te uyanıp düşünmekten yoruldunuz mu? İşte endişeleri durduran 4 kelime

Gecenin bir yarısı, saat 03.00’te aniden uyandığınız oldu mu? Peki tüm endişelerden sizi bir çırpıda arındıran 4 kelime olduğunu söylesek?