65 yaşından sonra yenilmemesi gereken 6 yiyecek: Çoğu sağlıklı diye her gün tüketiliyor!

Yaşamın Her Döneminde Beslenme Alışkanlıkları Nasıl Değişmeli?

Yaşamın farklı aşamalarında beslenme alışkanlıklarının güncellenmesi önemlidir. Kırklı yaşlarda tercih edilen gıdaların, altmışlı yaşlarda sağlık sorunlarına neden olabileceği unutulmamalıdır.

Az Pişmiş Yumurta

Yumurta sarısının akıcı kalması için fazla pişirilmemesi tercih edilir. Ancak, 65 yaş ve üzeri kişiler için bu durum salmonella riski taşıyabilir. Beslenme uzmanları, yumurtaların en az iki ila üç dakika pişirilmesini öneriyor. Doğru pişirme süresine dikkat ederek sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Meyve Konserveleri

Taze meyveler, meyve konservelerine göre daha sağlıklı tercihlerdir. Konserve meyveler genellikle C vitamini bakımından yetersiz olup, rafine şeker içermektedir. Taze sebze ve meyveler ise vücudun ihtiyaç duyduğu besin öğelerini sağlar. Sindirimi düzenler, metabolizmayı destekler ve vücuttaki asit-alkali dengesini korur.

Greyfurt Suyu

Greyfurt suyu sağlıklı olmasının yanı sıra, bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Bazı ilaçların etkisini azaltabilir veya artırabilir. Bu nedenle yaşlılar için portakal suyu, kızılcık suyu veya domates suyu gibi diğer meyve suları tercih edilebilir.

Kahve ve Çay

Kahve ve çaydaki kafein, aşırı tüketildiğinde sağlık sorunlarına yol açabilir. Uyku düzenini bozabilir, kaygı seviyesini artırabilir ve kalp ritmini düzensizleştirebilir. Kalp hastalığı olanlar için kafein tüketimi önerilmez. Kafein, sadece kahve ve çayda değil, diğer içeceklerde de bulunabilir.

Yapay Tatlandırıcılar

Yapay tatlandırıcı içeren içecekler, ciddi kalp hastalıklarıyla ilişkilendirilmiştir. Bu içeceklerin düzenli tüketilmesi, kalp krizi ve felç riskini artırabilir. Pre-diyabeti olan kişiler için kan şekerini yükseltebilir. Aşırı şeker tüketimi ise obezite ve diğer sağlık problemlerine yol açabilir.

Tuzlu Ürünler

Hipertansiyonu olan yaşlılar için aşırı tuz tüketimi sakıncalı olabilir. Yemeklerin tadını artırmak için farklı otlar ve baharatlar kullanılabilir. Yüksek tuz içeriği, kan basıncını yükseltebilir ve kalbin daha fazla çalışmasına neden olabilir. Gıda etiketlerini kontrol ederek tuz tüketimine dikkat etmek önemlidir.

Related Posts

Aile hekimliği yönetmeliğinde 6 ay geride kaldı; maaşlarda yüzde 10’a varan düşüş bekleniyor

“Çok parçalı değil, günün ekonomik gerçeklerine uygun tek kalem adil ücret istiyoruz”

Kurban Bayramı’nda nasıl beslenmeli? Uzmanlardan kritik uyarılar

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esen Taşğın, Kurban Bayramı’nda etin ve tatlının kontrollü tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Temiz olayım derken kendinize zarar veriyorsunuz: İşte en yaygın hijyen hataları

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Alanbay, vajinal enfeksiyonların yaygınlığına dikkat çekerek, aşırı hijyen ve yanlış temizlik alışkanlıklarının mikrobiyotayı bozarak enfeksiyona davetiye çıkardığını belirtti. İşte sağlıklı vajinal flora için dikkat edilmesi gerekenler…

“Midesini üşütmüştür, geçer” demeyin! Özellikle 5 yaş altındaki çocuklar için çok riskli

Çocukluk çağında sık karşılaşılan ve halk arasında “mide üşütmesi” olarak bilinen gastroenterit, bir başka deyişle bağırsak enfeksiyonu, çocuk acil servis başvurularında ilk sıralarda yer alıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Sami Tufan, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.

Çocuğunuz disleksi olabilir

Çocuğunuz ayakkabı bağlarken, merdiven çıkarken veya düğme iliklerken zorlanıyor mu? Yaşıtlarıyla aynı zekâ seviyesine sahipken, bazı harf, hece veya kelimeyi okurken sorun mu yaşıyor? O zaman çocuğunuz disleksi olabilir. Erken davranmak hayati önemde.

Gece 3’te uyanıp düşünmekten yoruldunuz mu? İşte endişeleri durduran 4 kelime

Gecenin bir yarısı, saat 03.00’te aniden uyandığınız oldu mu? Peki tüm endişelerden sizi bir çırpıda arındıran 4 kelime olduğunu söylesek?